Sport kobiecy a emancypacja – rzecz o pierwszych polskich olimpijkach - Pędraszewska, Barbara (Wychowanie fizyczne, sport i olimpizm w perspektywie pedagogicznej, 2023)
Nowożytny olimpizm wyrósł z zachwytu nad ideą antycznych agonów. Poprzedził go rozwój systemów gimnastycznych oraz zorganizowanych form sportowych w postaci zrzeszeń i klubów zaistniałych w XIX w. Miejsce sportu stawało się wyraźne w życiu społecznym w wielu krajach, niestety czynne uczestnictwo w tej dziedzinie było domeną mężczyzn. Dzięki ruchowi emancypacyjnemu kobiety dążyły do osiągnięcia lepszej pozycji w strukturze społecznej, uzyskaniu równouprawnienia, także w dziedzinie sportu. Niniejsza praca pokazuje początki aktywności polskich zawodniczek w igrzyskach olimpijskich w okresie dwudziestolecia międzywojennego oraz ich zaangażowanie w umacnianiu pozycji kobiet na arenach światowego sportu.