Rola pływania i ćwiczeń w wodzie w korekcji wad postawy - Lassek, Bartłomiej (Wychowanie fizyczne, sport i olimpizm w perspektywie pedagogicznej, 2023)
Artykuł obejmuje teoretyczne rozważania nad rolą pływania i ćwiczeń w wodzie w korekcji wad postawy. Omówione zostały czynniki wpływające na organizm człowieka przebywający w wodzie, zagadnienia z zakresu występujących wad postawy, podstawowe sposoby diagnozy wad postawy, ćwiczenia przygotowujące do ćwiczeń w wodzie na lądzie, elementy klasyfikacji ćwiczeń w pływaniu korekcyjnym oraz ich krótka charakterystyka. Przytoczono również badania innego autora dotyczące wpływu pływania zawodniczego na korekcję wad postawy oraz wyniki badań innych autorów o wadach postawy wynikających z charakteru pracy i czynników powstałych przez pandemię COVID-19. Do badania wykorzystano metodę analizy dokumentów, a więc dokonano przeglądu literatury. Podjęto próbę odpowiedzi na pytanie badawcze: czy pływanie i ćwiczenia w wodzie odgrywają istotną rolę w korekcji wad postawy? Badania mają charakter pilotażowy. Wyniki badań obejmują wnioski uzyskane na podstawie analizy dostępnych dokumentów.