Zdalne nauczanie wychowania fizycznego w czasie pandemii COVID-19 w Polsce - Korcz, Agata; Krzysztoszek, Jana; Łopatka, Marlena; Bronikowski, Michał (Wychowanie fizyczne, sport i olimpizm w perspektywie pedagogicznej, 2023)
Zdalna realizacja wychowania fizycznego w czasie pandemii COVID-19 ze względu na specyfikę przedmiotu napotkała szczególne trudności. Celem badania było poznanie opinii nauczycieli wychowania fizycznego na temat nauczania przedmiotu na odległość, za realizację którego są odpowiedzialni.Wśród zalet zdalnego nauczania badani nauczyciele podkreślali stosowanie w praktyce nowoczesnych technologii (67,6%), łatwiejszą realizację treści Podstawy Programowej (PP) związanych z edukacją zdrowotną (34,2%), a dla 27% nauczycieli tryb edukacji zdalnej dał możliwość większej kontroli, jak i samodzielności uczniów. Spośród zaś wad badani wskazywali przede wszystkim brak możliwości monitorowania zarówno realizacji zadań w sposób prawidłowy (72,2%). Ponadto ograniczony kontakt z uczniami (61,9%), a także trudności w realizacji treści PP w zakresie rozwoju fizycznego i sprawności fizycznej (57,3%).Badana grupa nauczycieli wychowania fizycznego w większości dobrze zareagowała na zaistniałą sytuację kryzysową, wykorzystując swoją kreatywność, dostępne źródła, jak i możliwości multimedialne. Niewątpliwie sytuacja epidemiczna pokazała, jak wszechstronne powinno być przygotowanie nauczycieli do pracy we współczesnym systemie edukacji.