Faul, faulowanie i gra faul w sporcie jako zjawisko niezgodne z przepisami, ale tolerowane i pożądane. Przyczynek do rozważań pedagogicznych - Kosiewicz, Jerzy (Wychowanie fizyczne, sport i olimpizm w perspektywie pedagogicznej, 2023)
Artykuł ma charakter stricte teoretyczny i nieempiryczny. Autor przedstawia przykłady wynikające z różnych obserwacji. Celem artykułu jest przedstawienie przyczyn, funkcji i skutków fauli, fauli i gry faul. Chociaż faule nie są zgodne z regułami gier, artykuł pokazuje, że faule są często stosowane; cieszą się cichą akceptacją świata sportu; są tolerowane ii i akceptowane; co więcej, często – mniej lub bardziej wprost – pożądane. Autor zastosował metodę idiograficzną (opisową), czyli podejście typowe dla ogólnej metodologii stosowanej wi i nieempirycznych naukach humanistycznych i społecznych; metoda analityczna (nawiązująca do brytyjskiej filozofii analitycznej); metoda nomotetyczna (wyjaśniająca), podejście oparte na egzegezie i hermeneutyce tekstów kultury stosowane w celu lepszego zrozumienia zjawiska faulu; metoda aksjologiczna (ocena wykorzystania faul); oraz metoda syntetyczna, która była stosowana głównie w streszczeniu i streszczeniu. Autor zastosował także specyficzną metodologię, odwołującą się do interpretacjonizmu opartego w tym przypadku na podejściu genetycznym (odnoszącym się do źródeł i przyczyn zjawiska faulu), a także na podejściu realistycznym i empatycznym.