Druga wojna światowa w dyskursie społeczno-politycznym i historycznym w Donbasie (1985–2014) - Tytarenko, Oksana (Narzędzia wojny, 2023)
Autorka bada odzwierciedlenie wydarzeń II wojny światowej w dyskursie społeczno-politycznym i historycznym w Donbasie w okresie pieriestrojki Gorbaczowa oraz w czasach nieodległej Ukrainy. Następujące czynniki spowodowały istotne zmiany w postrzeganiu tematyki wojennej: de-ideologizacja życia publicznego, rozszerzenie tematyki badań historycznych, możliwość dostępu do źródeł archiwalnych, które wcześniej były niedostępne. Przemiany te znalazły odzwierciedlenie w badaniach historycznych, edukacji, upamiętnianiu wydarzeń i uczestników wojny, którym wcześniej nie poświęcano wystarczającej uwagi. W tym okresie najaktywniej analizowano następujące zagadnienia: operacje wojskowe na terytorium Donbasu w latach 1941–1943, życie codzienne w regionie pod okupacją nazistowską, charakterystyka sowieckiego i nacjonalistycznego podziemia. Szczególną uwagę zwraca się na działalność Ukraińskiej Księgi Pamięci, która uwypukliła cenę wojny i umożliwiła setkom tysięcy rodzin poznanie losów i miejsca pochówku swoich bliskich, którzy zginęli w czasie konfliktu. Jednocześnie upolitycznienie wątków historycznych w dużym stopniu wpłynęło na świadomość społeczną i przyczyniło się do eskalacji konfliktu w Donbasie w 2014 r.