Zaopatrzenie wojskowe jednostek taktycznych Ukraińskiej Samoobrony Narodowej i UPA-Zachód (druga połowa 1943 – początek 1944). Teoria i praktyka - Drohobyts’kyy, Ihor (Narzędzia wojny, 2023)
W artykule przedstawiono stan dostaw broni i amunicji do jednostek UNS i UPA-Zachód. Scharakteryzowane zostały teoretyczne i ideologiczne podstawy tego procesu, a także zaopatzrenie w broń jednostek zbrojnych narodowego ruchu oporu. Analiza została przeprowadzona w oparciu o materiały źródłowe. Poruszono kwestie wyposażenia w broń głównych sił przeciwnych, na teatrze działań w Galicji w omawianym okresie (UNS, AK, radzieckie jednostki partyzanckie itp.).