Kopijnicy w bitwie pod Orszą (1514). Broń, uzbrojenie i taktyka - Hutsul, Volodymyr (Narzędzia wojny, 2023)
Artykuł poświęcony jest uzbrojeniu oraz sposobom jego użycia przez zbrojnych z oddziałów jagiellońskich w bitwie pod Orszą (1514). W celu wyjaśnienia problemu wykorzystano źródła ikonograficzne i pisane z tamtego okresu, wśród których uwzględniono nie tylko relacje narracyjne, ale także traktaty fechtunku z pierwszej połowy XVI w. Te ostatnie podkreślają szczególne cechy użycia rycerskiego uzbrojenia w walce konnej. W wyniku analizy źródeł autor doszedł do wniosku, że zbrojna kawaleria armii jagiellońskiej nie różniła się fundamentalnie od zachodnioeuropejskiej szlachty tamtego czasu zarówno pod względem wyposażenia, jak i technik walki. Porównując ikonografię rycerskiego uzbrojenia w głównym źródle wizualnym związanym z bitwą – obrazie „Bitwa pod Orszą” z Muzeum Narodowego w Warszawie z wyraźnie datowanymi przykładami z okresu pierwszej dekady – połowy drugiej dekady XVI w., można z całą pewnością stwierdzić, że obraz ten nie zawiera przedstawionych anachronizmów.