Słowo wstępne (Narzędzia wojny, 2023)
Przedmowa dotyczy monografii zbiorowej poświęconej historii Polski i Ukrainy. Zawiera 12 artykułów, których autorami publikacji są historycy polscy i ukraińscy. Pod względem chronologicznym zawiera teksty dotyczące okresu od średniowiecza do czasów współczesnych.