Zjawiska patologiczne niesklasyfikowane jako mobbing – postulaty de lege ferenda - Fonderska , Magdalena; Pietrzak, Damian (Zjawiska niepożądane w zatrudnieniu z perspektywy prawa pracy – wybrane zagadnienia, 2023)
Celem opracowania jest zbadanie obowiązujących uregulowań prawnych dotyczących mobbingu w odniesieniu do ewoluujących form świadczenia pracy i innych patologicznych zjawisk niesklasyfikowanych jako mobbing. Punktem wyjścia do rozważań jest definicja mobbingu zawarta w obowiązujących przepisach prawa pracy. Szczegółowej analizie poddano również dobra osobiste, których naruszenie może stanowić podstawę powstania zachowań patologicznych, niesklasyfikowanych jako mobbing.