Perswazyjność komunikowania politycznego. Analiza wystąpienia sejmowego premiera Mateusza Morawieckiego ws. polexitu (14.10.2021) - Leśniczak, Rafał (Nazwa – styl – tekst: Księga jubileuszowa dedykowana Profesor Elżbiecie Umińskiej-Tytoń, 2023)
W podjętej pracy dokonano analizy perswazyjności wystąpienia sejmowego premiera Mateusza Morawieckiego wygłoszonego w dniu 14.10.2021, które dotyczyło obecności Polski w strukturach Unii Europejskiej, w związku z zarzutami polexitu ze strony polityków opozycji. W przemówieniu polityka odnotowano dominację strategii perswazyjnej nad strategią informacyjną. Jeśli chodzi o zawartość merytoryczną przemówienia, strategia komunikowania polityka zogniskowana była wokół programu oraz wartości politycznych i ideologicznych. W wypowiedzi premiera nie odnotowano promowania własnej oferty personalnej. W przemówieniu Morawieckiego obecne były środki perswazji pozytywnej (w odniesieniu do działań politycznych obozu Zjednoczonej Prawicy) oraz środki perswazji negatywnej (w odniesieniu do działań opozycji).