Polszczyzna biblijna i jej podłoże retoryczne — propozycje badawcze - Koziara, Stanisław (Nazwa – styl – tekst: Księga jubileuszowa dedykowana Profesor Elżbiecie Umińskiej-Tytoń, 2023)
Artykuł dotyczy wybranych zagadnień polszczyzny biblijnej postrzeganej jako jedna ze stylowych odmian języka polskiego. Głównym celem opracowania jest wskazanie na możliwości poszerzenia dotychczasowych prób opisu tej domeny tematycznej polszczyzny o ujęcia odwołujące się do metod analizy retorycznej wyrosłych zarówno z tradycji retoryki helleńskiej, jak też semickiej. Wykorzystanie tego rodzaju procedury badawczej autor artykułu zaprezentowa na podstawie wybranej próby materiałowej, obejmującej utrwalone jednostki języka polskiego o typie biblizmów frazeologicznych, paremiologicznych oraz szerszych sekwencji tekstowych.