W obronie niewiasty - Sobczykowa, Joanna (Nazwa – styl – tekst: Księga jubileuszowa dedykowana Profesor Elżbiecie Umińskiej-Tytoń, 2023)
Artykuł stanowi namysł nad statusem stylistycznym leksemu niewiasta we współczesnej polszczyźnie — w związku z tekstem w „Tygodniku Powszechnym” 2019 Niewiasty, wiejadła i inni winowajcy, w którym krytykuje się termin nacechowany podniosłością w stylu biblijnym. Bierze pod uwagę kwalifikacje słownikowe, rozwiązania translatorskie wybranych miejsc biblijnych w czterech przekładach oraz żywotność tego leksemu w języku religijnym i świeckim. Dotyka aspektu kultury języka i kultury religijnej i postuluje zachowanie w Biblii terminu podniosłego w najważniejszych miejscach.