Status i granice nazw własnych a ortografia. Uwagi na temat dwóch reguł użycia wielkiej litery - Rutkowski, Mariusz (Nazwa – styl – tekst: Księga jubileuszowa dedykowana Profesor Elżbiecie Umińskiej-Tytoń, 2023)
W artykule podjęto problem użycia wielkiej litery w odniesieniu do dwóch wybranych reguł ortograficznych: zapisu nazw tytułów oraz nazw obiektów w przestrzeni miejskiej. Pokazano, że obowiązujące przepisy ortograficzne są w znacznym stopniu niekonsekwentne i są wynikiem arbitralnej (i co ważniejsze: niewłaściwej) interpretacji statusu członów rodzajów. Sformułowano postulat nadrzędnej zasady ortograficznej, nakazującej pisownię wszystkich wyrazów w strukturze nazw własnych wielkimi literami. Takie rozwiązanie miałoby walor rozwiązania systemowego, upraszczającego istniejący chaos i niepotrzebne uszczegółowienie przepisów.