Jak zielony ład oddziałuje na zarządzanie finansami podmiotów agrobiznesu? - Soliwoda, Michał; Grzelczak, Marlena (W poszukiwaniu zielonego ładu, 2022)
Celem opracowania jest próba odpowiedzi na pytanie, w jaki sposób zielony ład może oddziaływać na zarządzanie finansami podmiotów agrobiznesu, czyli obszaru gospodarczego zorientowanego na wytwarzanie finalnych produktów żywnościowych. Takie ujęcie pozwala na wskazanie licznych interakcji podmiotów agrobiznesu ze środowiskiem przyrodniczym i społecznym na obszarach wiejskich. W rozdziale przedstawiono istotę zrównoważenia w odniesienia do podmiotów agrobiznesu, dokonano przeglądu inicjatyw legislacyjnych i politycznych związanych z oddziaływaniem Europejskiego Zielonego Ładu (EZŁ) na sektor rolno-żywnościowy. Wartość dodaną opracowania stanowi próba zidentyfikowania narzędzi wspomagających podmioty agrobiznesu realizację celów wynikających z EZŁ.