Czy miasta pomogą nam w osiągnięciu zielonego ładu? - Boryczka, Ewa; Rzeńca, Agnieszka; Zasina, Jakub (W poszukiwaniu zielonego ładu, 2022)
Rozdział koncentruje się na omówieniu roli, jaką miasta mogą odegrać w realizacji celów Zielonego Ładu. Rozpoczyna się on zatem od przedstawienia współczesnej urbanizacji oraz znaczenia miast w dokumentach programowych wyznaczających agendę na rzecz rozwoju zrównoważonego. Następnie omówiono w nim wybrane koncepcje i narzędzia rozwoju współczesnych miast. Rozdział kończy się wnioskiem, że miasta cechują się transformacyjnym potencjałem rozwiązywania globalnych problemów środowiskowych.