Jakie działania powinna podjąć korporacja, by „troska o środowisko naturalne” nie stała się tylko deklaracją? - Matuszewska-Pierzynka, Agnieszka (W poszukiwaniu zielonego ładu, 2022)
Zasadniczym celem rozdziału jest udzielenie odpowiedzi na pytanie badawcze o działania, jakie korporacja powinna podjąć by „troska o środowisko naturalne” nie stała się tylko deklaracją. Poszukując odpowiedzi na sformułowane pytanie przeprowadzono analizę strategii środowiskowej firmy Apple Inc., która jest najbardziej podziwianą korporacją na świecie, odnosząc się przy tym do oceny wymiaru środowiskowego firmy i jej największych amerykańskich konkurentów z branży komputerowej – Dell Technologies Inc. i HP Inc. – w latach 2017–2020.