Jak znaleźć wiarygodne „zielone” dane statystyczne? - Baszczyńska, Aleksandra; Jędrzejczak, Alina (W poszukiwaniu zielonego ładu, 2022)
W rozdziale przedstawione są najważniejsze zagadnienia dotyczące organizacji badania statystycznego zjawisk związanych ze zmianami klimatu i degradacją środowiska. Szczegółowo zaprezentowano różnorodne aspekty prac związanych ze zbieraniem, gromadzeniem i opracowywaniem danych statystycznych powiązanych pośrednio lub bezpośrednio z badaniami zielonej gospodarki. Integralną częścią opracowania jest prezentacja wybranych baz danych statystycznych z wyszczególnieniem kategorii i grup „zielonych” danych statystycznych.