Konflikty klimatyczne w dobie pandemii COVID-19 w Ameryce Łacińskiej - Kowalczyk, Zuzanna (Koszty współczesnych kryzysów, 2021)
Artykuł dotyczy zaostrzenia się konfliktów klimatycznych – głównie w Amazonii – w okresie pandemii COVID-19, ponieważ generująca je, niezgodna z prawem działalność wydobywcza, nasiliła się w tym czasie. Ponadto pociągnęła ze sobą skutki nie tylko związane z biodegradacją środowiska, ale również w wymiarze zagrożenia zdrowotnego, związanego z epidemią, dla społeczności rdzennych. Autorka odnosi się do rozwoju poszerzenia pojęcia bezpieczeństwa o zagadnienie ekologii, jak również szerszego zainteresowania degradacją środowiska jako przyczyny konfliktów, w których strony uciekają się do przemocy. Następnie nakreślona zostaje współczesna sytuacja w Amazonii w wybranym regionie, wskazane przyczyny nasilenia się zjawiska nielegalnego wydobycia złota, związanego w dużym stopniu z wybuchem globalnej pandemii. Jednym z celów autorki jest również przedstawienie możliwych działań, które możemy podjąć zarówno indywidualnie, jak i w wymiarze międzynarodowym, aby zmniejszyć skalę występowania konfliktów klimatycznych w przyszłości. Autorka musi zaznaczyć, iż z uwagi na okres, do jakiego się odnosi w artykule, został on oparty w większości na informacjach udostępnianych przede wszystkim przez rzetelne źródła medialne, w tym internetowe.