Środkowoeuropejskie podręczniki sztuki wojskowej dotyczące piechoty w dobie wczesnonowożytnej rewolucji militarnej - Andresová, Klára (Przed bitwą, 2023)
Teoria wczesnonowożytnej rewolucji militarnej, przedstawiona przez Michaela Robertsa w latach pięćdziesiątych XX w., a następnie zrewidowana przez kolejnych historyków jest dziś powszechnie znana i ciągle stosowana przez badaczy. Jednym jej z filarów była zmiana w szkoleniu piechoty i ogólna ewolucja taktyki wojskowej w odniesieniu do piechoty, która po raz pierwszy nastąpiła w Holandii w latach dziewięćdziesiątych XVI w. Kolejne modyfikacje w tym zakresie wprowadzono w Szwecji za panowania Gustawa Adolfa. Odzwierciedleniem tych przemian był specyficzny gatunek literacki epoki nowożytnej – podręczniki wojskowe dla piechoty publikowane nie tylko w Europie Zachodniej, ale także w Europie Środkowej, głównie w Niemczech. W latach 1550–1650 ukazało się około 125 traktatów wojskowych w blisko 225 wydaniach. Dwadzieścia pięć z tych podręczników wyłącznie koncentrowało się na piechocie. Studia nad historią książki mają charakter interdyscyplinarny, zarazem oferujący nowe metody badania historii wojskowości. Analizując zmiany treści i aspektów formalnych publikacji wojskowych możemy prześledzić zmiany teorii wojskowej omawianego okresu. Prozopografia teoretyków wojskowych i wydawców książek pomaga wykazać sposoby rozpowszechniania się nowych idei – w tym przypadku możemy zobaczyć, jak nowatorskie podejścia do szkolenia piechoty i sztuki wojennej przenikały z obszaru Europy Zachodniej i Północnej do centrum kontynentu. Celem artykułu jest opisanie wczesnonowożytnych podręczników piechoty oraz scharakteryzowanie sposobu, w jaki rewolucyjne zmiany w taktyce wojennej przenikały z Holandii i Szwecji do Europy Środkowej za pomocą podręczników wojskowych – w szczególności traktatów dotyczących piechoty.