Tłumaczenie sarkazmu i odrazy, czyli burżuazji zdyskredytowanej według Michela Provinsa - Kaczmarek, Tomasz (Traduttologia e Traduzioni, vol. III: Interdisciplinarietà della traduzione, 2021)
W niniejszym artykule autor analizuje tekst przekładu sztuki teatralnej Michela Provinsa pt. Dégénérés! z języka francuskiego na polski. Fragmenty tego obszernego dramatu były publikowane w prasie anarchistycznej, jako że jego scenariusz bezlitośnie piętnuje ułomności ówczesnej burżuazji. Ta ostatnia, zamiast stanowić przykład dla całego narodu, prowadzi haniebny żywot kosztem uciemiężonych ludzi. Tekst ten, mimo iż napisany 120 lat temu, nie utracił aktualności, gdyż potępia nadużycia władzy. Humor i groteska są centralnym punktem utworu. Tłumacz wskazuje strategię swojego działania, którego założeniem było jak najwierniejsze oddanie stylu oryginału Provinsa z jednoczesnym poszanowaniem kryteriów przekładu tekstu scenicznego.