Jóżefa Wittlina przekład "Odysei" jako deklaracja humanizmu - Józwikowska, Wanda (Traduttologia e Traduzioni, vol. III: Interdisciplinarietà della traduzione, 2021)
Niniejszy artykuł analizuje polską wersję Odysei Homera w przekładzie Józefa Wittlina postrzeganą jako literacki kanał, za pomocą którego tłumacz przekazują swoje humanistyczne poglądy. W badaniu skupiono się przede wszystkim na osobliwym, archaizującym stylu tłumacza, przez który można dostrzec jego przekonania filozoficzne bardziej niż immanentne cechy greckiego eposu. Styl przekładu jest interdyscyplinarny i stanowi punkt centralny utworu, w którym dochodzi do spotkania walorów stylistycznych tekstu oryginału, jak i osobistego spojrzenia filozoficznego tłumacza.