Działalność organizacji pozarządowych na rzecz rozwiązywania aktualnych problemów społecznych – pandemia COVID-19 - Murawska, Agnieszka (Badania problemów społecznych w (przed)pandemicznej rzeczywistości, 2023)
Organizacje pozarządowe jak i państwo muszą dostosowywać się do procesów zachodzących we współczesnym świecie powodujących zmiany w charakterze i strukturze problemów społecznych. Niewątpliwie ostatnim ogromnym wyzwaniem z jakim współcześnie należało się zmierzyć była (jest) pandemia COVID-19. To ona wyeksponowała problemy z jakimi mierzą się osoby zagrożone wykluczeniem społecznym. Osoby niepełnosprawne i seniorzy, ze względu na ograniczenia fizyczne czy też lokalowe zmuszone są do ciągłego przebywania w swoich mieszkaniach. Podczas pandemii doświadczenie to stało się bliskie ogromnej grupie osób. Dodatkowo należy podkreślić rzeszę tych z nich, którzy są wykluczeni cyfrowo. Celem artykułu będzie próba odpowiedzenia na pytanie badawcze: Czy i w jaki sposób organizacje pozarządowe dostosowały swoje działania do sytuacji pandemii Covid-19? Pretekstem do rozważań będzie raport Stowarzyszenia Klon-Jawor dotyczący kondycji organizacji pozarządowych „Rok w pandemii 2020/2021”.