Bokser i śmierć – udana słowacko-polska koprodukcja filmowa, do której nie doszło - Hučko, Tomáš (Polsko-czeskie i polsko-słowackie kontakty filmowe, 2018)
Autor obejmuje refleksją powstanie kultowego słowackiego filmu Bokser i śmierć, który młody reżyser Peter Solan zrealizował w 1962 roku, u progu czechosłowackiej nowej fali. Przygląda się uwarunkowaniom realizacji jako próbie koprodukcji w warunkach socjalizmu. Porównuje literacki pierwowzór, opowiadanie polskiego pisarza Józefa Hena, ze scenariuszem autorstwa polsko-słowackiego zespołu (Hen, Vichta, Solan) i z filmem, który powstał przy znaczącej współpracy artystów z Polski i Niemiec.