Wokół tradycji wielkopolskiego stołu: przedmioty, ludzie, obyczaje - Prałat, Emilian (Perspektywa stołu, 2023)
Artykuł poświęcony zaprezentowaniu stołu i jadalni w perspektywie spuścizny materialnej związanej z wielkopolskim ziemiaństwem. Uwagę zwrócono na obiekty i miejsca o znaczeniu historycznym, związane z ważnymi dla kultury postaciami. Ukazano również fragmenty wspomnień i korespondencji poświęcone m.in. stołom, przy których odbywały się seanse spirytystyczne. Poprzez analizę poszczególnych świadectw zwrócono uwagę na wielopoziomowe znaczenie stołu w kulturze XIX i na początku XX w.