Urzędniczy wikt. Sytuacja materialna urzędników administracji państwowej w Imperium Rosyjskim w XIX wieku - Kowalik, Jolanta (Perspektywa stołu, 2023)
Świat urzędników państwowych Imperium Rosyjskiego był pełen regulacji prawnych. Od początku ścieżki kariery (która miała swój przebieg zgodnie z tabelą rang), po strój i uposażenie pracownika, wszystkie te aspekty musiały być zatwierdzone przez samego cara. Wzrost liczby służby cywilnej w Imperium Rosyjskim w XIX w. nie był proporcjonalny do wzrostu wydatków państwa na administrację urzędów. Skutkowało to niskimi płacami, zwłaszcza dla pracowników, którzy przychodzili w dużej liczbie do ministerstw i urzędów centralnych. Ich ledwie „życiowe” wypłaty zapewniały jedynie minimum niezbędne do życia, w związku z czym wydatki na podstawowe środki do życia, w tym żywność, również były skromne i często nie zaspokajały podstawowych potrzeb fizjologicznych człowieka. Jednak urzędnicy wyższego szczebla zajmujący stanowiska ministerialne lub wojewódzkie znajdowali się w innej sytuacji materialnej. Zarobki pozwalały im na prowadzenie wyższego standardu życia, co wiązało się także ze spożywaniem urozmaiconych posiłków, nie tylko w domu, ale także w restauracjach, klubach i na organizowanych przez nich imprezach. Badania nad kuchnią urzędników Imperium Rosyjskiego w XIX w. stały się pretekstem do prześledzenia warunków ich codziennego życia i kosztów utrzymania, co dowodzi panujących nierówności ekonomicznych w tej grupie społecznej. Analiza tematu została przeprowadzona na podstawie dostępnych źródeł archiwalnych, wspomnień i literatury.