Kuchnia ubogich. Elity intelektualne Wilna wobec zjawiska głodu w pierwszej połowie XIX wieku (Perspektywa stołu, 2023)
Artykuł jest analizą problemów niedożywienia wśród niższych warstw społecznych na ziemiach litewsko-białoruskich w latach zaborów. Autorka charakteryzuje przyczyny ubóstwa oraz rozwój działalności charytatywnej, której jednym z głównych celów było wyeliminowanie głodu. Podstawą źródłową są artykuły działaczy społecznych publikowane w pismach wileńskich oraz sprawozdania i roczne sprawozdania Wileńskiego Towarzystwa Dobroczynności z pierwszej połowy XIX w., które przedstawiają diety zubożałych grup objętych pomocą filantropijną.