, Pije Kuba do Jakuba…”. Co Polacy śpiewali przy stole w XIX i na początku XX wieku - Fink, Kinga (Perspektywa stołu, 2023)
Opracowanie poświęcone jest problematyce genezy jednej z najpopularniejszych wśród Polaków w XIX i na początku XX w. pieśni śpiewanej podczas biesiad, uczt i spotkań towarzyskich oraz jej funkcjonowania w obiegu społecznym. Bazę źródłową opracowania stanowią rękopiśmienne egzemplarze teatralne pochodzące z Biblioteki Teatru Lwowskiego, przekazy pamiętnikarskie i wspomnieniowe, polskie śpiewniki wydawane w XIX i na początku XX w. oraz materiał etnograficzny zgromadzony przez Oskara Kolberga z terenów całej przedrozbiorowej Rzeczypospolitej.