O związkach tańca z propagandą – przypadek Siergieja Połunina - Reglińska-Jemioł, Anna (Zjawiska propagandy i manipulacji w prasie, telewizji, radiu i Internecie. Tom II, 2023)
W kontekście wzmagającej się skali indoktrynacji młodego pokolenia w Rosji, przejawiającej się fascynacją osoby Władimira Putina – szczególnego wymiaru nabiera studium przypadku Siergieja Połunina (Sergiei Polunin), światowej sławy tancerza baletowego urodzonego w 1989 roku w Chersoniu (Ukraina), zadeklarowanego zwolennika Putina. Jawną manifestacją poglądów artysty stał się tatuaż przedstawiający twarz rosyjskiego przywódcy (umieszczony tuż przy sercu, na klatce piersiowej), na którego wykonanie Połunin zdecydował się w 2018 roku. Po ataku Rosji na Ukrainę, a nawet po wkroczeniu agresora do jego rodzinnego miasta – tancerz nie zdobył się na żadną reakcję, deklarację, a nawet na krótki wiążący komentarz. Przypadek baletowego solisty prowokuje do dalszych pytań w toku krytycznego dyskursu o sztuce tańca – czy balet może być „produktem komercyjnym, reklamowym”? Jakim językiem przemawia do publiczności taka choreografia? Wreszcie czy jej artyzm może służyć propagandzie? Analizując proces transmisji kulturowej w perspektywie historycznej, dostrzec można zatem wyraźną tendencję proklamacji konkretnych idei poprzez choreografię.