Ludność wiejska a opieka medyczna w guberni płockiej w drugiej połowie XIX i na początku XX w. - Milewska, Marta (Marginesy, 2021)
Sytuacja polityczna, rozwijający się kapitalizm oraz uwarunkowania środowiska przyrodniczego miały istotny wpływ na stan opieki medycznej w guberni płockiej w drugiej połowie XIX wieku oraz w początkach XX wieku. W artykule został przedstawiony system opieki medycznej wzorowany na medycynie ziemskiej, wprowadzono tytułem próby w 1899 roku w guberni płockiej. System ten miał zapewnić ludności wiejskiej dostęp do bezpłatnej pomocy lekarskiej stać się wzorem dla innych guberni. Niestety, zawarte w nim mankamenty zadecydowały o niepowodzeniu całego przedsięwzięcia. Celem artykułu jest także przedstawienie sytuacji ludności wiejskiej, jej trudności w dostępie do porad lekarskich i szpitali oraz związane z tym konsekwencje wpływające na rozwój znachorstwa.