Mroczne życie prywatne łódzkich kobiet – przyczynek do problemu „fabrykantek aniołków” w świetle „Gońca Łódzkiego” - Czekalska, Adrianna (Marginesy, 2021)
Proceder dzieciobójstwa – traktowanego jako forma zarobkowania – bez wątpienia był i jest najciemniejszą stroną życia prywatnego mieszkańców fabrycznych miast. Tym, co uderza i szokuje w przedsięwzięciu „fabrykacji aniołków” jest nie tylko dzieciobójstwo samo w sobie, ale świadomość, że kobiety zajmujące się nim prowadziły zupełnie normalną, codzienną egzystencję, przyglądając się w swoich „czterech ścianach” powolnej agonii głodzonych przez nie dzieci. Kwerenda „Gońca Łódzkiego”, obrazuje jak dramatyczne było życie prywatne najuboższej części społeczeństwa zamieszkującej jedną z przemysłowych miejscowości Cesarstwa Rosyjskiego. Celem tekstu nie jest dokładna analiza powodów dzieciobójstwa, ale próba zobrazowania, do jakich dramatów dochodziło za zamkniętymi drzwiami mieszkań w Łodzi przełomu XIX i XX w.