Drogi do ubóstwa. Protokół parafialny Teodora Herburtta – źródło do portretu warstw spauperyzowanych w Wilnie w I połowie XIX wieku (Marginesy, 2021)
Artykuł przybliża problematykę pauperyzmu w Wilnie w pierwszej połowie XIX wieku. Podstawą źródłową jest protokół parafialny Teodora Herburtta z lat 1840-1848, będący zbiorem „zeznań ubóstwa” osób, które wystąpiły o pomoc do Wileńskiego Towarzystwa Dobroczynności. Zachowany dokument zawiera nie tylko imiona wileńskich ubogich, ale także identyfikuje wyznanie, pochodzenie społeczne, sytuację rodzinną i przyczyny upadku materialnego. Dzięki niej poznajemy beneficjentów pomocy filantropijnej od strony prywatności.