Muzyczność jako ślad wydarzeń historycznych we współczesnym dramacie polskim - Vasylieva, Oleksandra (Opowiedzieć historię: Polska dramaturgia współczesna po 2006 roku, 2023)
Artykuł analizuje rolę muzyczności w przedstawianiu wydarzeń historycznych we współczesnym polskim dramacie. Muzyka jest nie tylko wehikułem ideologicznym, ale przede wszystkim jednym z mediów przekazu pamięci i wspomnień, śladem wydarzeń minionych, które odbijają się w teraźniejszości. Ta właśnie kategoria „odbicia” lub inaczej rezonowania upodabnia pojawianie się muzyki w tekstach do echa. Jego istotą jest umiejętność przekazywania emocji, które nie zawsze mogą zostać wyjaśnione za pomocą słów i pozostają często na poziomie przeżycia. Dlatego to właśnie muzyczność stanowi filtr, przez który krytycznie odczytywane są teksty współczesnych polskich dramatopisarzy. W tym wypadku używamy terminu muzyczność w jego szerokim znaczeniu. Muzyczność w tekstach dramatycznych obejmuje nie tylko same utwory muzyczne, ale także całą sonosferę. Muzyczność to potężny sposób przedstawienia polskiej historii we współczesnym dramacie na różnych płaszczyznach.