Sytuacja polityczna w Sandżaku a kwestia bezpieczeństwa narodowego Republiki Serbii - Jagiełło-Szostak, Anna (Bałkany Zachodnie w systemie bezpieczeństwa euroatlantyckiego, Bałkany XX/XXI, t. 7, 2015)
Sandżak jest regionem położonym na pograniczu Serbii i Czarnogóry. Ponad 60% mieszkańców Sandżaku to Boszniacy, którzy stanowią 1,8% obywateli w Serbii. Celem niniejszego artykułu jest analiza wpływu konfliktu polityczno-religijnego na kwestię bezpieczeństwa Serbii i pośrednio Bałkanów Zachodnich. W pracy przeanalizowane są zagadnienia dotyczące podziałów w ramach ugrupowań polityczno-religijnych, dążenia sił radykalnych do autonomii tego regionu, porównanie regionów Sandżaku, Kosowa i Wojwodiny, reakcja organizacji międzynarodowych i wybranych państw na potencjalną eskalację konfliktu oraz reakcje rządu serbskiego i obywateli na ekstremizm w Sandżaku.