Kosowo – od interwencji militarnej do deklaracji niepodległości - Pawłowski, Konrad (Bałkany Zachodnie w systemie bezpieczeństwa euroatlantyckiego, Bałkany XX/XXI, t. 7, 2015)
Autor w swoim artykule stara się prześledzić proces, który w bezpośredni sposób doprowadził do ogłoszenia niepodległości przez Kosowo, będące wcześniej południową prowincją Serbii.