Rozpoznawanie i wykrywanie przestępstwa prania brudnych pieniędzy. Bułgarskie rozwiązania instytucjonalne - Woźnica, Rafał (Bałkany Zachodnie w systemie bezpieczeństwa euroatlantyckiego, Bałkany XX/XXI, t. 7, 2015)
Niniejszy artykuł jest próbą przedstawienia i oceny istniejącego w Republice Bułgarii systemu instytucjonalnego, stworzonego w celu skutecznej walki z legalizacją nielegalnych dochodów. Autor przedstawi przede wszystkim istniejące ramy prawne, a także wskaże wyspecjalizowane instytucje, podejmujące działania na rzecz skutecznego rozpoznawania i wykrywania przestępstw związanych z praniem pieniędzy.