Sprowokowany sojusz. Współpraca Jugosławii z NATO (1948–1955) - Żurek, Piotr (Bałkany Zachodnie w systemie bezpieczeństwa euroatlantyckiego, Bałkany XX/XXI, t. 7, 2015)
Autor omawia w artykule sytuację Jugosławii w latach 1948-1955, kiedy to w zachodnich koncepcjach strategicznych zaczęto postrzegać to państwo jako narzędzie do wewnętrznego rozbijania monolitu, jakim był blok radziecki oraz jako „tarczę obronną” NATO.