Ocena i ewaluacja konferencji - Wojciechowska, Maja (Organizacja konferencji naukowych, 2022)
Wybór formy i sposobu oceny i ewaluacji konferencji jest zadaniem, do którego powinna zostać wyznaczona wybrana osoba z komitetu organizacyjnego, posiadająca odpowiednie kompetencje, najlepiej w zakresie badań ilościowych. Wyboru tej osoby dokonuje kierownik. Procedury ewaluacyjne nie mają najczęściej znaczącego wpływu na budżet konferencji.