Wpływ ulgi abolicyjnej na opodatkowanie dochodów polskich rezydentów z pracy najemnej - Miemiec, Wiesława; Łukasik, Bartłomiej (Współczesne wyzwania prawa podatkowego: Księga jubileuszowa dedykowana Profesorowi Włodzimierzowi Nykielowi. Tom I, 2024)
Opracowanie stanowi syntetyczny przegląd problematyki unikania podwójnego opodatkowania dochodów z pracy najemnej pracowników w odniesieniu do polskich rezydentów podatkowych wykonujących pracę za granicą. Autorzy prezentują metody unikania podwójnego opodatkowania dochodów rezydentów podatkowych z pracy wykonywanej w Polsce, z uwzględnieniem ewolucji ich stosowania w Polsce na przestrzeni czasu oraz ich wpływu na wysokość zobowiązania podatkowego. Analiza dokonana została przy szczególnym uwzględnieniu zmian wynikających z implementacji Konwencji Wielostronnej MLI oraz ograniczenia wysokości stosowania ulgi abolicyjnej wprowadzonej w 2021 r. W opracowaniu omówiono aspekty tej zmiany, w tym jej konsekwencje społeczne i ekonomiczne. Zaprezentowano także postulaty, które mogą przyczynić się do poprawy efektywności systemu podatkowego i zwiększenia respektowania konstytucyjnych zasad równości i powszechności w opodatkowaniu.