Sustainability: A Very Short Introduction - Ali, Saleem H. (Lodz University Press, 2026)
Rosnące obawy dotyczące globalnych zmian środowiskowych i wpływu człowieka na planetę doprowadziły do powstania szerokiej dziedziny badań nad zrównoważonym rozwojem. To propozycja korzystna dla obu stron – człowieka i środowiska. Prezentowana publikacja stanowi spójną syntezę tego złożonego zagadnienia, wydobywa kluczowe wątki: rozwój technologii, punkty krytyczne oraz odporność systemów naturalnych i społecznych, odnawialność, a także wpływ polityki na zmiany antropogeniczne.