Zum Genre des Diariums als eine Art der Memoiren in dem russischen Schrifttum (Analyse der Position ausgewählter russischer Literaturwissenschaftler) - Baleja, Piotr; Tomecka, Magdalena (Językowe, literackie i kulturowe refleksje na temat jedności w różnorodności, 2023)
Niniejszy artykuł poświęcony jest gatunkowi dziennika w przestrzeni rosyjskojęzycznej. Autorzy rozważają miejsce gatunku dziennika w szerokim nurcie literatury wspomnieniowej. W artykule podjęto próbę opisu funkcji i odmian gatunkowych dziennika, wyróżnianych w rosyjskiej literaturze naukowej. W opracowaniu zwrócono uwagę na cele, z jakimi tworzone są dzienniki, a także funkcje, jakie spełniają w życiu piszącego i odbiorcy. W artykule przedstawiono wybrane stanowiska teoretyczne rosyjskich uczonych na temat wskaźników gatunkowych dziennika, a także jego typów. Zaproponowano również rozszerzenie istniejących koncepcji o nowe grupy dzienników.