Armia chorwacka w systemie obrony państwa (od powstania do stanu obecnego). Zarys problemu - Krzak, Andrzej (Bałkany Zachodnie w systemie bezpieczeństwa euroatlantyckiego, Bałkany XX/XXI, t. 7, 2015)
Niniejszy artykuł jest zarysem obrazu transformacji chorwackich sił zbrojnych — od okresu tzw. wojny wyzwoleńczej, poprzez reformy przed wejściem do NATO, aż po obecny stan. Autor zwraca w nim uwagę na kształtowanie się polityki bezpieczeństwa i tworzenie strategii obrony oraz planowania wojskowego w ciągu ostatnich 20 lat.