Bezpieczeństwo energetyczne bałkańskich państw (na przykładzie Republiki Chorwacji oraz Republiki Serbii) - Hebda, Wiktor (Bałkany Zachodnie w systemie bezpieczeństwa euroatlantyckiego, Bałkany XX/XXI, t. 7, 2015)
Bezpieczeństwo energetyczne od wielu dekad stanowi kluczowy element bezpieczeństwa w ogóle. Autora artykułu interesuje zwłaszcza region Bałkanów i to na jego przykładzie, a konkretniej na przykładnie Republiki Chorwacji i Republiki Serbii, omówił sposoby radzenia z tym problemem. Zarówno Republika Chorwacji, jak i Republika Serbii w oparciu o posiadane energetyczne źródła wykreowały odpowiednie plany wykorzystania wspomnianych surowców. Pomimo wspólnego politycznego rodowodu i bliskości geograficznej, państwa te cechuje znaczna różnica struktury pozyskiwania energii, posiadanych pokładów paliw kopalnych, czy też potencjału tzw. zielonej energii. Z tego względu chorwacka oraz serbska strategie energetyczne wyróżniają się odmienną koncepcją postrzegania bezpieczeństwa energetycznego.