Transnarodowa przestępczość zorganizowana na Bałkanach - Bąk, Tomasz (Bałkany Zachodnie w systemie bezpieczeństwa euroatlantyckiego, Bałkany XX/XXI, t. 7, 2015)
Początek XXI w., a z nim globalizacja, która stała się symbolem współczesności, przyniósł wiele zmian, również dotyczących wzajemnych zależności państw. Bardzo dużego znaczenia nabierają transgraniczne, wręcz transnarodowe, powiązania, które dotyczą także kwestii patologicznych, takich jak np. przestępczość zorganizowana, która jako zjawisko kryminalne, przeniosła się ze środowiska lokalnego do międzynarodowego. Czynnikami wpływającymi na jej rozwój są m.in. skomplikowana sytuacja demograficzna, gospodarcza czy wysoki poziom bezrobocia. Autor w oparciu o powyższe informacje omawia w swoim artykule transnarodową przestępczość zorganizowaną na Bałkanach.