Znaczenie europejskiej drogi rozwoju Bałkanów i wkładu regionu w system bezpieczeństwa zbiorowego - Walkiewicz, Wiesław (Bałkany Zachodnie w systemie bezpieczeństwa euroatlantyckiego, Bałkany XX/XXI, t. 7, 2015)
Autor artykułu skupia się na trzech punktach tematycznych: — na wysiłkach przedmiotowych państw na drodze do przekształcenia regionu o przymiotach „beczki prochu” w strefę stabilności (z jednoczesnym pochyleniem się nad uwarunkowaniami i rozbieżnościami parcjalnymi, z odniesieniem się „komparatywnie” do zmiennych zależnych w polityce wschodniobałkańskiej Sofii i Bukaresztu); — na „systemie naczyń połączonych” w kwestii zdolności adaptacyjnych państw sukcesyjnych do środowiska, reguł i norm unijnych oraz NATO-wskich, i odwrotnie: respektowania przez układ integracyjny specyfiki i historycznych odmienności nowych podmiotów; — na pochyleniu się nad realnymi barierami i sposobami ich przezwyciężenia w procesie urzeczywistniania udziału państw bałkańskich we wspólnej europejskiej odpowiedzialności.