Kwestia jugosłowiańska w polityce radzieckiej i rosyjskiej (1945–1999) - Wojnicki, Jacek (Bałkany Zachodnie w systemie bezpieczeństwa euroatlantyckiego, Bałkany XX/XXI, t. 7, 2015)
Pierwszym aspektem, który porusza Autor w swoim artykule, jest próba wchłonięcia Jugosławii przez Związek Radziecki w swoją strefę wpływów oraz widoczny rozłam, niemal braterskich stosunków pomiędzy tymi dwoma państwami, widoczny już od 1948 r. Drugim istotnym aspektem, będącym przedmiotem analizy, jest stosunek polityków radzieckich/rosyjskich wobec procesu określanego jako „rozpad Jugosławii” (włącznie z krwawymi wojnami bratobójczymi, które miały tam miejsce).