Bilans mocy w układzie pompowym studni ujęciowej - Strączyński, Marian (Wybrane zagadnienia hydrogeologiczne oraz różne aspekty związane z eksploatacją wód podziemnych, 2021)
Opisana w artykule metoda wykonania bilansu 4. ciśnień i tym samym bilansu mocy w układzie pompowym pompy głębinowej, opiera się na wykorzystaniu zintegrowanej sondy. Sonda montowana jest za króćcem tłocznym pompy, pod wodą – patent EP3271546B1. Metoda daje możliwość dokładnego wyznaczenia mocy w układzie pompowym przeznaczonej na uruchomienie działania geohydrauliki studni. Wyznaczono wskaźnik jakości energetycznej geohydrauliki eGH, który określa jednostkową wartość energii na podanie m3 wody. W artykule zademonstrowano także wyniki działania modelu matematycznego wizualizującego bilans mocy podczas eksploatacji układu pompowego.