Zastosowanie technologii blockchain w łańcuchach dostaw (Nowoczesne trendy w logistyce i zarządzaniu łańcuchem dostaw, 2020)
Wyzwania technologiczne stojące przed przedsiębiorstwami funkcjonującymi w dynamicznym otoczeniu biznesowym, wymagają wdrażania coraz nowszych rozwiązań w zakresie cyfryzacji łańcuchów dostaw. Przejawem nowoczesnej technologii, która jest coraz szerzej wdrażana w globalnych łańcuchach dostaw jest blockchain. Rozwiązanie to może usprawnić wiele procesów i zoptymalizować działania organizacji. Celem artykułu jest wskazanie obszarów, w których blockchain odgrywa obecnie największą rolę oraz wskazanie przykładów i dobrych praktyk funkcjonowania tej technologii w wybranych przedsiębiorstwach.