Budżet - Firlej-Buzon, Aneta (Organizacja konferencji naukowych, 2022)
Dobrze opracowany budżet jest kluczem do sukcesu konferencji. Wpływa na jej wszystkie niemerytoryczne aspekty. Nie zawsze jest możliwe precyzyjne oszacowanie dochodów, a tym bardziej ostatecznych wydatków. Jednak nawet hipotetyczny, roboczy plan budżetowy ułatwia określenie rodzaju i rozmiaru konferencji oraz czasu jej trwania. Odpowiedzialność finansową za konferencję ponosi zawsze jej kierownik.