Komitet organizacyjny - Milewska, Paulina; Walczak-Niewiadomska, Agata (Organizacja konferencji naukowych, 2022)
Skład komitetu organizacyjnego jest uzależniony od konferencji, między innymi od: liczby jej uczestników, finansów, możliwości personalnych organizatora, kompetencji i czasu jego potencjalnych członków. Z jednej strony im więcej osób – tym lepiej, z drugiej – nadmiernie rozbudowana struktura organizacyjna i liczba zaangażowanych osób utrudnia sprawną komunikację i generuje osłabienie odpowiedzialności. Wyważenie czynników „za” i „przeciw” oraz skonfrontowanie ich z możliwościami kadrowymi organizatorów należy w głównej mierze do kierownika konferencji. Ostateczną bowiem odpowiedzialność za sukces wydarzenia poniesie właśnie on.