Formy wystąpień konferencyjnych (Organizacja konferencji naukowych, 2022)
Dobór odpowiednich form wystąpień jest jedną z ważnych decyzji podejmowanych przez organizatorów już na wczesnym etapie planowania konferencji. Zależy od niego między innymi program i przebieg poszczególnych sesji. On z kolei jest uzależniony od wielu uwarunkowań – bazy lokalowej, posiadanych zasobów finansowych, ale także od zwyczajów panujących w określonym środowisku naukowym. Wiedza na temat zaplanowanych form wystąpień jest niezbędna aktywnym uczestnikom do odpowiedniego przygotowania swego udziału w wydarzeniu. Osobą odpowiedzialną za dobór form wystąpień jest najczęściej przewodniczący komitetu naukowego.